Cum se prepară corect lebărul. Aceasta este reţeta tradiţională pe care puţine gospodine o mai ştiu

REŢETĂ LEBĂR. Lebărul (germ. Leberwurst) este un preparat tradiţional pe masa de Crăciun. Este un cârnat pe baza de organe – în special ficat asezonat cu multe mirodenii, pregătit după diverse reţete şi foarte popular în multe ţări din Europa.

REŢETĂ LEBĂR. Cum se prepară un lebăr pentru Crăciun:

REŢETĂ LEBĂR. Ingrediente:

1 kg de ficat de porc
1 kg de guşă de porc
1 inima de porc
2 rinichi de porc
2 metri de mate groase de porc
1 ceapă
2 foi de dafin
1 crenguţa de cimbru
1 linguriţă de piper boabe
1 linguriţă de sare

REŢETĂ LEBĂR. Mod de preparare:

REŢETĂ LEBĂR. Carnea de porc se spală cu apă rece. Ficatul de porc se lasă puţin în apă că să iasă sângele din el, apoi se fierbe separat fără sare, se spumează bine, se încearcă (se înţeapă) cu o furculiţă iar când nu mai iese sânge din el înseamnă că este gata şi se scoate într-o farfurie.

Inima de porc, rinichii de porc şi guşa de porc se fierb în apa în care se pune o ceapă tăiată pe jumătate, o linguriţă de piper boabe şi două foi de dafin, se spumează. Guşa de porc o să fiarbă mai repede şi se scoate prima. După ce au fiert şi inima şi rinichii se scot într-o farfurie şi se lasă toate să se răcească.

REŢETĂ LEBĂR. Guşa se curată de şorici. Se taie carnea în fâşii şi se toacă prin maşina de tocat, se toacă amestecat, din fiecare câte o bucată deoarece ficatul se toacă mai greu. În compoziţia rezultată se adaugă după gust puţină sare, boia iute, cimbru măcinat şi zeama în care a fiert carnea. Se amestecă bine compoziţia de lebăr până se obţine o pastă consistentă, să nu fie nici prea tare dar nici prea moale, de consistentă compoziţiei de cârnaţi.

Compoziţia pentru lebăr ar trebui să fie aproximativ 75% carne de la ficat, rinichi, inimă, guşă şi restul de 25% grăsime de la guşă.

REŢETĂ LEBĂR. Maţele de porc se spală cu apă caldă şi puţin oţet, se clătesc bine şi se taie în patru că să încapă în cratiţă în care le vom fierbe. Se umplu ca pe cârnaţi, să fie plini dar nu prea îndesaţi că atunci vor plesni în timpul fierberii. Se leagă la capete cu aţă şi se înţeapă cu o andrea să nu plesnească în timpul fierberii.

Lebărvurştii de porc se fierb 30 de minute la foc mic în apa în care a fiert carnea, se întorc pe ambele părţi şi se înţeapă de fiecare dată când îi întoarcem. După ce au fiert se scot cu paleta pe o tavă, se pune un fund şi o greutate peste ei că să se preseze, se lasă aşa până a doua zi.

REŢETĂ LEBĂR. A doua zi bucăţile de lebăr se curată de grăsime şi se atârnă afară la aer. Se servesc tăiaţi feliuţe cu muştar sau murături.

About User

Check Also

Horoscop 25 iunie 2024. Leii sunt pe val iar Balanțele își realizează scopul

Horoscopul zilei de 25 iunie 2024. O zi frumoasă și specială pentru unii nativi. Astrele …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *