Atenție mare dacă ți-au intrat în casă gândaci urât mirositori! Toamna iși caută adăpost in locuințele noastre

Ploșnița cerealelor sau gândacul puturos marmorat (Halyomorpha Halys), o insectă originară din Asia de Est, a invadat de câțiva ani orașele europene, iar pe măsură ce se apropie iarna vedem că încearcă să ni se strecoare în case și să se pună la adăpost.

De o mărime considerabilă pentru o insectă (cca 2 cm), de culoare în general cenușiu-maronie (sau verde, dacă sunt insecte tinere), gândacii se înghesuie pe la tocurile ferestrelor, în fisuri din pereți, doar-doar găsesc un loc călduț pentru iarnă. Pot zbura și sunt polifagi, fiind dăunători pentru numeroase culturi.

Cea mai importantă particularitate a acestor gândaci este că degajă un miros specific, resimțit de fiecare în funcție de sensibilitatea la miros.

Astfel, unele persoane îl descriu pur și simplu ca pe un miros foarte puternic de amestec de condimente, precum ar fi cilantro sau coriandru.

Gândacii puturoși încep să devină tot mai vizibili cam de la jumătatea lunii septembrie. E perioada când adulții caută locuri de hibernare, iar casele noastre în curând încălzite ar putea fi adăpostul perfect.
Datorită comportamentului său de iernare, se aglomerează în locuințele oamenilor și în diferite clădiri în număr foarte mare. Aceste aglomerări de mai mulți indivizi, atât femele cât și masculi, se pot localiza inclusiv în obiecte depozitate mai mult timp afară.

Se pare că transportul unor asemenea obiecte, sau containere, care conțineau aglomerări de indivizi pregătiți să ierneze, sunt principala cauză a răspândirii acestei specii în zone diferite ale globului.

Potrivit specialiștilor, mirosul specific este secretat de glande aflate în zona abdominală a gândacilor respectivi, degajat când se simt amenințați. Din acest motiv este bine ca aceștia să nu fie striviți, întrucât vor emana un miros persistent, greu de îndepărtat.

About User

Check Also

Horoscop 22 februarie 2024. Schimbari radicale pentru Tauri, Săgetătorii au realizări mari

Horoscop 22 februarie 2024. Află ce au pregătit stelele pentru această zi conform zodiei tale. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *