De ce se bate toaca la biserică. Semnificația acestui obicei ortodox

Pe lângă faptul că toaca este un instrument muzical folosit în biserici și mănăstiri, semnificația și istoria sa sunt mult mai vechi, sunetul produs fiind asociat cu bătutul piroanelor în mâinile și picioarele lui Iisus Hristos.

De ce se bate toaca la biserică
Ce semnificație are obiceiul
Toaca este alcătuită dintr-o bucată de lemn mai gros sau fier, nelipsită din lăcășurile de cult. Înainte de fiecare slujbă sau după terminare, călugării bat toaca, marcând atât începutul, dar și finalul.

Ce este toaca de la biserică și de ce se bate

În tradiția creștină, toaca are o semnificație mult mai puternică. Este considerat un instrument muzical, care îi ajută pe călugări să marcheze momentul în care se încep rugăciunile, dar și când se termină.

Povestea instrumentului încep încă din cele mai vechi timpuri, atunci când creștinii au vrut să își exprime dragostea pentru Dumnezeu, dar și suferința prin care a trecut Hristos, atunci când a fost prins în cuie, pe Crucea de pe Golgota.

Se spune că toaca este mult mai veche decât clopotul și că exprimă cel mai bine chinurile prin care a trecut Hristos, existând două tipuri: cea fixă și cea mobilă.

Prima dintre ele este folosită încă din cele mai vechi timpuri, chiar dinainte să apară clopotul și marchează sărbătorile importante.

Cea mobilă este folosită mai des de călugări și măicuțe, marcând începutul și finalul slujbei. În primul caz, se bate toaca pentru a îndemna creștinii să se apropie de Dumnezeu.

Din ce este făcută toaca

În perioada precreștină, toaca a fost făcută din lemn, iar multe lăcașuri de cult au continuat să respecte tradiția. În alte biserici, există și toacă făcută din metal.

Simbolistica instrumentului este în strânsă legătură cu semnificația Crucii. Se spune că este foarte important tipul de lemn din care se face toaca și anume lemn de fag ori din alte tipuri, dar în calcul este luat sunetele care trebuie să fie de înălțimi diferite.

Există și o legendă despre toaca. Se spune că în perioada în care trăia Noe, a poruncit să se facă o barcă, dar și o toacă, pentru a-i ține la curent pe oameni despre potop, de trei ori pe zi.

About User

Check Also

Horoscop 25 iunie 2024. Leii sunt pe val iar Balanțele își realizează scopul

Horoscopul zilei de 25 iunie 2024. O zi frumoasă și specială pentru unii nativi. Astrele …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *