Ar fi minunat dacă vremea ar fi însorită pentru a ne ajuta la uscatul rufelor afară, pe sârmă. Dar în condițiile date, cele mai multe gospodine aleg să usuce rufele în casă. Singura probemă este că acest banal gest poate fi o cauză de îmbolnăvire.
Uscarea rufelor în casă prezintă un risc pentru sănătate
Conform unui studiu recent, banalul gest de a pune la uscat rufele în casă, poate fi un generator de îmbolnăvire, mai ales pentru cei predispuși la astm, și alte alergii, potrivit noilor cercetări. Un studiu realizat de Școala de Arhitectură Mackintosh a constatat că multe case aveau prea multă umiditate în interior.
Până la o treime din această umiditate a fost atribuită uscării rufelor. Cercetătorii au solicitat constructorilor de case să construiască zone de uscare dedicate pentru a răspunde problemelor de sănătate. Un studiu realizat pe 100 de case a constatat că 87% și-au uscat rufele în interior, pe timp mai rece.
Acarienii, principala sursă de îmbolnăvire
Cercetătorii spun că oamenii nu știau cât de multă umezeală se adaugă în aer, după uscatul rufelor în locuința lor. Un total de 75% din gospodării aveau niveluri de umiditate care ar putea duce la creșterea acarienilor.
A existat, de asemenea, o asociere puternică între uscatul rufelor și sporii de mucegai. Un spor special de mucegai cunoscut pentru că provoacă infecții pulmonare la persoanele cu sistem imunitar slăbit a fost găsit în 25% din casele eșantionate. Cercetarea a fost prima care a urmărit implicațiile uscării rufelor în mod pasiv în casă.
Toate tipurile de locuințe studiate duceau lipsă de spații adecvate pentru uscarea hainelor. Cercetătorii vor să vadă zone de uscare dedicate încorporate în locuințe noi. Aceste spații ar trebui încălzite și ventilate independent.
Și în România sunt multe gospodine care regurc la acest gest banal, uscatul rufelor în casă, dar acest lucru, după cum am scris anterior, poate deveni un risc pentru sănătatea noastră. În afară de cele descoperite de studiul englezilor, s-a mai constatat că uscatul rufelor în casă mai poate genera și alte complicații, după cum urmează:
dezvoltarea unui mucegai numit Aspergillus fumigatus, care poate cauza o boală de plămâni numită aspergiloza
punerea în pericol a persoanelor cu un sistem imunitar scăzut.
Recomandări pentru spălatul și uscatul rufelor
Specialiștii în sănătate au mai multe recomandări pentru aest gen de activități casnice, uscatul rufelor. Unul ar fi, dacă uscatul rufelor nu se poate face într-un uscător, încercați să evitați agățarea lor în zonele de locuit, veți fi cel mai expus la sporii de mucegai.
Deschideți ferestrele cât mai des posibil. Astfel se va permite aerului proaspăt să circule prin casă. Ventilatoarele extractoare din bucătărie și băi, dacă există, vor contribui, de asemenea, la combaterea umidității. Puneși rufele să se usuce în timpul zilei, astfel încât să puteți profita de căldura soarelui.
Pentru a maximiza uscatul rufelor, agățați-vă cămășile și bluzele pe umerașele de pe raft, pentru a vă asigura că se usucă cât mai mult posibil, și pentru a obține mai multe articole care se usucă la căldură. Apoi, veți putea să le introduceți direct în dulap.
Dacă locuiți într-o proprietate veche și vă confruntați cu condensul, care se înrăutățește atunci când uscați hainele în interior, un dezumidificator nu numai că va face față umezelii, ci va accelera și timpul de uscare a hainelor.
SURSA > https://playtech.ro/