Ingrediente:
1 varză mare
Apă și sucul de la 1/2 lămâie (pentru a înmuia foile)
500 g carne tocată
1 cană orez (spălat, aproximativ 120 g)
1/2 legătură pătrunjel, tocat
1 ceapă mică, tocată fin
Sare, piper negru și roșu, condimente după gust
1 cățel de usturoi, ras
1 lingură pastă de roșii (aprox. 10 g)
80 ml ulei (echivalentul unei ceșcuțe mici)
Pentru sos:
2 linguri pastă de roșii
5 linguri ulei
400 ml apă
Puțină sare
4 foi de dafin
Instrucțiuni:
Pregătirea foilor de varză
Tăiați varza în trei secțiuni egale, apoi fiecare secțiune în jumătate, formând bucăți mari și cubice.
Puneți bucățile exterioare ale verzei în apă clocotită, cu sucul de la o jumătate de lămâie, și fierbeți la foc mic până devin moi.
Partea inferioară și mai dură a verzei poate fi păstrată pentru alte preparate, deoarece nu este necesară pentru sarmale.
Prepararea umpluturii
Într-un castron, combinați carnea tocată cu orezul, pătrunjelul, ceapa și condimentele (sare, piper și usturoiul ras).
Adăugați pasta de roșii și amestecați bine până obțineți o compoziție omogenă.
Formarea sarmalelor
Alegeți câte o foaie de varză moale, puneți o linguriță de umplutură și rulați strâns, formând sarmale de dimensiuni uniforme.
Gătirea sarmalelor
Așezați sarmalele într-o oală, una lângă cealaltă, pentru a se susține reciproc în timpul fierberii.
Pregătiți sosul din pasta de roșii, ulei, apă și un praf de sare, apoi turnați-l peste sarmale.
Adăugați foile de dafin pentru un plus de aromă și fierbeți la foc moderat, până când sosul scade și sarmalele devin fragede.
Servire
Sarmalele sunt acum gata de savurat! Gustul lor dulceag și aromat, combinat cu umplutura suculentă, este o încântare pentru orice masă. Poftă bună!